Festival Sâlmon

Festival impulsor

Visitar web

El Festival Sâlmon d’arts vives de Barcelona és un festival de creació contemporània al voltant del moviment i la hibridació de llenguatges escènics. Durant les seves primeres edicions va tenir com a impulsor-organitzador el Graner-Mercat de les Flors, en diàleg amb el projecte europeu Modul-dance en un primer cicle de tres anys i posteriorment va establir ponts entre la creació local i Llatinoamèrica, ja desvinculat de la xarxa europea de cases de la dansa. Progressivament, el festival al llarg de les seves edicions s’ha anat obrint a la ciutat, portant les arts vives a la programació d’espais escènics i no escènics i ha combinant el recolzament a la creació local amb una aposta per obrir contextos de pràctica compartida entre ciutadania i artistes. En la seva 9a edició, fruit d’aquesta permeabilitat que l’identifica, el festival va cristal·litzar en un cos tentacular format pels quatre centres de creació vinculats a arts vives de la ciutat (Antic Teatre, La Caldera, La Poderosa i Graner), que n’han passat a ser els coorganitzadors.

FiraTàrrega

Festival impulsor

Visitar web

FiraTàrrega és el mercat internacional de les arts escèniques que té lloc anualment a Tàrrega el se-gon cap de setmana de setembre. Fundada el 1981, és un gran aparador de l’actualitat escènica, amb una programació eclèctica que inclou espectacles de sala i que posa una atenció especial en les arts de carrer, els espectacles visuals i els no convencionals. En tant que punt de trobada i de debat de referència internacional, el nostre objectiu principal és la dinamització del mercat de les arts escèniques, obrint la porta a la internacionalització de les companyies catalanes. Altres objectius més específics són el suport a la creació dels artistes, l’impuls de la formació, centrada en la gestió i la creació artística i la generació d’aliances estratègiques per desenvolupar circuïts o produccions transnacionals d’arts de carrer.

Sismògraf

Festival impulsor

Visitar web

El festival de dansa Sismògraf va néixer l’any 2009 amb la voluntat d’agrupar en un cicle les propostes de dansa que es feien dins la programació cultural de la ciutat d’Olot. Va arrencar gràcies a l’impuls del projecte europeu Ciutats 3.0 però sobretot gràcies a dos factors: l’existència de ballarins i coreògrafs professionals i amateurs i d’un públic receptiu cap a la dansa. Durant sis edicions el festival va portar propostes de dansa de tot tipus al Teatre Principal d’Olot i també als carrers, parcs i places de la ciutat, a més d’organitzar activitats paral·leles per apropar la dansa als ciutadans. El festival va anar creixent fins que en l’edició del 2015 va passar a ser un dels festivals estratègics per a les arts escèniques de la Generalitat com el Trapezi de Reus, Fira Tàrrega o La Mostra d’Igualada. A partir de l’edició del 2022 deixa de ser festival estratègic per centrar-se no només en la dansa sinó en el moviment en general: Sismògraf, el festival que detecta el moviment del cos i del planeta. Vol ser un festival situat i conscientSituat en el paisatge que ens defineix i que ens envolta, en complicitat amb la resta de paisatges del mon. Conscient del que tenim al voltant i buscan fer aportacions des de les arts i la creació. Una oportunitat per gaudir d’espectacles de tot tipus i formats on el moviment és el protagonista.

Festival TNT

Festival impulsor

Visitar web

TNT és un festival de nous llenguatges artístics, és la transformació del futur en present, l’activació de noves maneres d’habitar l’expressió artística, de relacionar-la amb el nostre món, incert i accelerat, saturat i desigual, pendent d’un canvi global. TNT és provocació, incomoditat, experimentació, diversió i, també, vulnerabilitat. TNT recolza pràctiques artístiques crítiques i compromeses. Estèticament obre el ventall a totes les possibilitats del nostre temps, impulsant nous formats i desbordaments de l’escena. Conceptualment, treballa amb artistes implicats amb els conflictes dels nostres temps com l’ecologia, la desigualtat, el gènere i la diversitat o l’hegemonia de les noves tecnologies. TNT fomenta propostes que transitin per terrenys transversals provocant interseccions amb d’altres disciplines artístiques que permetin obrir l’escena a noves comunitats, tant de creadors com de públics, i treballant sempre en xarxa amb d’altres institucions, centres educatius, col·lectius locals  i ciutadania. TNT acull una programació innovadora, transdisciplinar i contemporània articulant, en cada edició, un discurs col·lectiu.

Eufònic

Festival còmplice

Visitar web

Eufònic és el festival al voltant de les arts sonores, visuals i digital-performatives que se celebra a Terres de l’Ebre, 200 km al sud de Barcelona, amb Sant Carles de la Ràpita com a població principal i, en una segona corona de poblacions, Amposta, Tortosa i altres localitats del territori acullen instal·lacions artístiques i actuacions en espais singulars. Eufònic Pro, el vessant professional del festival, es porta a terme a Tortosa i compta amb presentacions, taules rodones i trobades ràpides entre experts, així com activitats més disteses com vermuts amb artistes i presentacions de projectes. La singularitat del paisatge de les Terres de l’Ebre en general i del Delta de l’Ebre en particular és l’element vertebral i diferencial del festival, convertint Eufònic en una experiència sonora i visual ancorada en el paisatge i l’entorn.